V spore o clá na čínske elektromobily vyzýva Rakúsko na dohodu

18.10.2024 Celý región

Viedeň 17. októbra (TASR) - Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Kocher sa v súčasnosti nachádza na pracovnej ceste v Číne, kde ho sprevádza delegácia rakúskych podnikateľov. Cieľom je okrem iného nadviazať kontakty medzi rakúskymi dodávateľmi komponentov a čínskymi výrobcami elektromobilov. Minister už navštívil miestne automobilky Nio a SAIC, ako aj závod spoločnosti Magna.

EÚ sa rozhodla zaviesť na elektromobily dovážané z Číny clá až do výšky 35,3 %. Európska komisia (EK) tento krok odôvodnila výsledkami vyšetrovania, ktoré podľa nej ukázalo, že Peking poskytuje svojim výrobcom nespravodlivú konkurenčnú výhodu prostredníctvom nadmerných dotácií. Rakúsko patrí v rámci Únie medzi krajiny, ktoré sa v otázke zavedenia ciel zdržali hlasovania.

Antisubvenčné clá nad rámec štandardných dovozných ciel nadobudnú účinnosť v novembri, pokiaľ zúčastnené strany dovtedy nenájdu kompromisné riešenie.
 

Vyberte región

mark